
Als ondernemer binnen de horecabranche of voedselverwerkingsindustrie, moet je nadenken over de dieptereiniging van de keuken. Daardoor kan worden voldaan aan de geldende hygiënevoorschriften volgens de wettelijke HACCP normen. Een periodieke dieptereiniging van grootkeukens is belangrijk voor het waarborgen van een veilige en gezonde werk- en verblijfsomgeving. Voor het personeel én jouw gasten. Wat is een dieptereiniging en wat houdt dit in? En belangrijker nog, wat zijn de 5 beste voordelen?
Wat houdt dieptereiniging van (groot)keukens in?
Binnen een grootkeuken of professionele keuken wordt voedsel verwerkt. Juist daar is het handhaven van een goede hygiëne van essentieel belang. In de eerste plaats omdat je de verspreiding van bacteriën of kruisbesmetting wilt voorkomen, maar natuurlijk ook om de mensen op de werkvloer én jouw gasten een veilige en brandveilige ruimte te bieden.
Een dieptereiniging van een keuken gaat verder dan alleen een schoonmaakklusje met een bezem en een dweil. Een dieptereiniging bevat de meest uiteenlopende taken. Hierbij kun je denken aan het reinigen en desinfecteren van de horeca apparatuur, maar natuurlijk ook aan de wanden én de vloer. Het takenpakket van een dieptereiniging ziet er ongeveer zo uit:
- Apparatuur: tijdens een dieptereiniging worden alle losse onderdelen in de grootkeuken gedemonteerd en gedesinfecteerd. Daarna worden ze wederom gemonteerd. Vervolgens wordt losstaande keukenapparatuur verplaatst voor een effectieve en grondige dieptereiniging. Uiteraard worden ook de bakplaten, de werkvlakken, afzuigsystemen, lucht- en vetkanalen op een professionele manier gereinigd. Natuurlijk worden ook de scharnieren van de keukenapparatuur gereinigd en gedesinfecteerd.
- Keukenvloer: ook de vloer van de professionele grootkeukens wordt tijdens een dieptereiniging voorzien van een uitgebreide inspectie en reiniging. De plinten worden onderworpen aan een controle en gereinigd. Vervolgens wordt de vloer en de afvoerputten tijdens een dieptereiniging geschrobd. Dit doen wij met ecologische reinigingsmiddelen en processen die géén schade aanrichten aan mens of milieu.
- Keukenruimte: In de eerste plaats worden vervuilde of losse kitranden verwijderd en vervangen. Ook worden de wanden van de keukenruimte op een professionele manier gereinigd. Ook worden de stopcontacten in de ruimte gecontroleerd en gereinigd.
Schoon én hygiënisch! Dat werkt niet alleen prettig, maar zorgt ook voor een vermindering van het ziekteverzuim door een verbeterde weerstand en meer productiviteit. In een opgeruimde en schone grootkeuken werk je gewoonweg prettiger en een stuk gezonder.
Ja! Met een dieptereiniging volgens HACCP en hygiënenormen
Het laten uitvoeren van periodieke dieptereiniging door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf is niet alleen verplicht, maar voorziet je van nog een groot voordeel. Een dieptereiniging voor een professionele keuken moet namelijk worden uitgevoerd volgens het voedselveiligheidssysteem van de HACCP. Deze norm omvat een aantal verplichte hygiënecodes voor de voedselverwerkingsindustrie. Een dieptereiniging is daar één van.
Lekkere werkplek! Het eindresultaat van een dieptereiniging in een grootkeuken
5 overtuigende redenen waarom je kiest voor een dieptereiniging van jouw keuken
Naast het feit dat een periodieke dieptereiniging verplicht is voor grootkeukens, brengt het ook heel veel voordelen met zich mee. Een grondige reiniging door een professioneel en gecertificeerd schoonmaakbedrijf, waarborgt de hygiëne, voorkomt ongedierte en zorgt voor een veilige, frisse en gezonde werkruimte. Hieronder lees je nog 5 overtuigende redenen:
1. Voedselveiligheid
Eén van de belangrijkste voordelen van een dieptereiniging in grootkeukens, is het waarborgen van de voedselveiligheid. Door te werken binnen een schone ruimte met gereinigde en gedesinfecteerde apparatuur, wordt de kans op kruisbesmetting tot een minimum gebracht. Ook de moeilijk bereikbare plaatsen worden onderworpen aan een reiniging. Schadelijke bacteriën of schimmels krijgen geen kans.
2. Schone en veilige werkomgeving
Een dieptereiniging draagt bij aan een schone en veilige werkomgeving. Zeker omdat het reinigingsproces ook het schoonmaken van de vet- en afzuiginstallaties omvat. Dit bevordert de brandveiligheid doordat aanslag, vet- en roetdeeltjes doeltreffend worden verwijderd. Dit vermindert het risico op brand aanzienlijk.
3. De keukenapparatuur gaat langer mee
Tijdens een dieptereiniging voor professionele grootkeukens worden ook stopcontacten, scharnieren en andere aansluitingen gecontroleerd. Het periodiek en op de juiste manier verwijderen van aangekoekt vuil en aanslag, verlengt tevens de levensduur van de keukenapparatuur. Zoals afzuiginstallaties. Een grondige en regelmatige reiniging voorkomt ook storingen en defecten aan apparatuur.
4. Voldoen aan HACCP regelgeving
Een regelmatige en periodieke dieptereiniging voorziet je niet alleen van veel voordelen, maar zorgt er ook voor dat de grootkeuken voldoet aan de wettelijke regelgeving van het voedselveiligheidssysteem. Promop is gespecialiseerd in het uitvoeren van periodieke dieptereinigingen van commerciële en professionele grootkeukens.
5. Voorkomt ongedierte in de keuken
Ongedierte in de keuken? Nee! Het periodiek en op grondige wijze verwijderen van vuil en hardnekkige aanslag, voorkomt ook ongedierte in de keuken. Door de aanwezigheid van vuil, voedselresten of vette aanslag, wordt ongedierte aangetrokken. Een periodieke dieptereiniging is dan ook van essentieel belang om ratten en muizen in de grootkeuken te voorkomen. Ook de verspreiding van schadelijke bacteriën en ziekten wordt zo voorkomen.
Hoe vaak moet je een specialistische dieptereiniging voor keukens laten uitvoeren?
Als je optimaal wilt profiteren van de voordelen van een dieptereiniging, laat je deze periodiek uitvoeren. Hoe vaak je dat laat doen, is ook afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Over het algemeen is periodiek jaarlijks onderhoud voldoende om aan de HACCP normen te kunnen voldoen. Dat betekent dat je de keuken van jouw horecabedrijf of instelling minimaal 1x per jaar moet laten onderwerpen aan een specialistische reiniging.
Vrijblijvende offerte aanvragen voor dieptereiniging keuken?
Wil je ook profiteren van de voordelen van een dieptereiniging voor grootkeukens? Promop is jouw specialist in hoogwaardige dieptereinigingen voor commerciële keukens. Wij maken gebruik van milieuvriendelijke producten en processen die niet schadelijk zijn voor de omgeving, mensen of dieren. Wil je meer weten over onze diensten of heb je een vraag over een dieptereiniging voor jouw keuken? Vraag dan eenvoudig een vrijblijvende offerte aan.