
Wat is het moment waarop de grootkeuken toe is aan een dieptereiniging? Een grondige dieptereiniging is verplicht voor professionele keukens. Daarmee kun je voldoen aan de wettelijke HACCP normen. Een dieptereiniging keuken moet periodiek worden uitgevoerd door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Maar hoe weet je wat het juiste moment is?
Hoe weet je of het tijd is voor een specialistische dieptereiniging van de grootkeuken?
Over het algemeen wordt een dieptereiniging periodiek uitgevoerd. Afhankelijk van hoe intensief de keuken wordt gebruikt, volstaan de meest professionele grootkeukens met een jaarlijkse reiniging. Daarmee kan worden voldaan aan de wettelijke HACCP normen. Het juiste moment bepalen voor een dieptereiniging van de keuken? Dat kun je doen op basis van een aantal factoren. Zoals de geur in de keuken en de luchtkwaliteit in gastenruimtes.
1. Vieze geur in de keuken
De vervuilde lucht uit de keuken wordt niet meer efficiënt afgevoerd naar buiten. De vieze geur blijft hangen in de keuken of zelfs in de gastenruimtes. De luchtkwaliteit vermindert daardoor aanzienlijk. Werknemers en gasten kunnen niet alleen last krijgen van hoofdpijn of misselijkheid, maar ook van ademhalingsproblemen door de vervuilde lucht uit de keuken.
- Vervuilde lucht wordt niet voldoende afgevoerd
- Verminderde luchtkwaliteit
- Gezondheidsklachten zoals ademhalingsproblemen
2. Vetdeeltjes hechten zich aan het keukenapparatuur
Deze vervuilde lucht bevat tevens vet- en roetdeeltjes door bakken, braden of grillen. Dit vuil kan zich vasthechten aan de keukenapparatuur. De apparatuur voelt daardoor vettig aan en ziet er dof uit. Dit is niet alleen een bron van bacteriën, maar verkort ook de levensduur van de keukenapparatuur en vergroot het risico op brand in de professionele grootkeuken.
- Apparatuur voelt vettig aan
- Keukenapparaten zien er dof uit
- Apparatuur functioneert minder goed of gaat voortijdig defect
3. Vuil op moeilijk bereikbare plaatsen
Het juiste moment van een dieptereiniging is ook het moment waarop vuil zich zichtbaar ophoopt op moeilijk bereikbare plaatsen. In dat geval volstaat de dagelijkse schoonmaak van de keuken niet meer om de hygiënenormen voor voedselverwerking te handhaven. Opgehoopt vuil is na verloop van tijd nog maar moeilijk te verwijderen met een reguliere schoonmaakbeurt. Soms raken zelfs de kitranden in de grootkeuken vervuild of aangetast. Dit is onhygiënisch, maar vergroot ook het risico op bacteriegroei en kruisbesmetting.
- Opgehoopt vuil moeilijk bereikbare plaatsen
- Aangetaste kitranden
- Voedsel bederft sneller of zelfs klachten door kruisbesmetting
4. Tekenen van ongedierte in de keuken
Wanneer je merkt dat de professionele grootkeuken wordt bezocht door muizen, ratten of ander ongedierte, weet je zeker dat dit het moment is voor een grondige dieptereiniging. Een vervuilde keuken trekt ongedierte aan, bijvoorbeeld omdat etensresten op de vloer van de keuken blijven liggen, achter het werkblad vallen of terechtkomen op moeilijk bereikbare plaatsen. De aanwezigheid van deze ziekteverspreiders kun je merken aan uitwerpselen, maar ook aan pootafdrukken, aangevreten voedsel en een zoetige ammoniaklucht.
- Zoetige ammoniak lucht
- Pootafdrukken en uitwerpselen in de keuken
- Aangevreten voedsel
Periodieke dieptereiniging keuken: dit is waarom
Er zijn een aantal redenen waarom een periodieke dieptereiniging van grootkeukens binnen de voedselverwerkende industrie verplicht is. Het biedt werknemers een fijne werkplek, gasten een aangenaam verblijf en waarborgt de hygiëne en voedselveiligheid. Een schone keuken betekent ook een goed gereinigd vetkanaal en efficiënte filters. Dit zorgt voor een uitstekende luchtzuiverheid en voorkomt gezondheidsklachten als ademhalingsproblemen.
Een specialistische dieptereiniging laat je ook uitvoeren om gezondheidsproblemen te voorkomen. Vervuilde keukens zijn een voedselbron voor bacteriën en schimmels. Het juiste moment bepalen voor een dieptereiniging zorgt ook voor een lange levensduur van apparatuur. Een periodieke reiniging vermindert ook storingen en vroegtijdige defecten.
Heeft jouw grootkeuken een dieptereiniging nodig?
De keuken van jouw horecagelegenheid of restaurant specialistisch laten reinigen volgens het HACCP beleid? Maak dan vandaag nog een afspraak met Promop. Wij zijn gespecialiseerd in dieptereinigingen van grootkeukens en zijn werkzaam in heel Nederland.
Weet je niet zeker wat het juiste moment is voor een dieptereiniging? Wij adviseren je graag. Op basis van een grondige keuken inspectie voorzien we je van een maatwerk advies. Direct een afspraak maken voor een dieptereiniging keuken? Neem contact met ons op.